Kom verder bij elkaarmet je ideemet je verhaalspringenvooruitdan je dachtnaar buitenmet je bedrijfmet je vraagonlinemet filmin de kerkgroeier

kom verder
in de
kerk

Fotografie Marcel Rob
Tekst Martijn Mak
Noord-Hollands Dagblad 11 januari 2022

Nieuw leven laat oude St. Michaëlskerk in Blokker weer bruisen. ‘Iedereen met een idee is hier welkom’

Een Paradiso-light, vergadercomplex, creatieve ruimte en/of kantoortuin met flexplekken, het was aan het begin flink zoeken naar de juiste invulling voor de opgeknapte Blokkerk in Blokker (voorheen St. Michaëlskerk).

Stabiele factor is in elk geval reclamebureau Groeier wat alweer drie jaar is gevestigd aan de Westerblokker. „We hebben inmiddels echt onze stempel gedrukt”, zegt Frank Karsten, een van de eigenaren.

In de kerk, die na jaren leegstand in 2013 werd aangekocht door Stichting Stadsherstel Hoorn en vijf jaar later geheel gerestaureerd opende, zijn inmiddels zeven bedrijven gevestigd in glazen kantoren met industriële look. Hoofdhuurder is Groeier op de eerste etage. Daarnaast werken hier onder meer een bouwvoorbereider, socialmediabureau en een filmproducent.

Sinds de opening al geldt de ongeschreven regel dat de deur altijd open is. ’Kom verder’ is de boodschap die op verschillende schermen te lezen valt. De ene keer aangevuld met ’met je idee’, de andere keer ’dan je dacht’ of ’met elkaar’. „Eigenlijk iedereen met een idee mag hier binnenkomen en dan kijken we hoe we kunnen helpen. Het hoeft niet altijd zakelijk te zijn.”

Horecavergunning

Omdat een horecavergunning uitblijft (onder andere vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen) en het aanbieden van vergaderruimte te veel tijd en geld kost, gooit Groeier het net voor corona over een andere boeg. „We zijn overgegaan op vaste verhuur en zitten vol.” Toch blijft de Blokkerk geschikt voor andere activiteiten, zoals yoga. „We kunnen hier exposities organiseren en in maart zijn we weer een stembureau.”

De combinatie van het kerkelijke exterieur en de filosofie van Groeier leidt regelmatig tot (onaangekondigd) bezoek. „De een steekt zijn kop even om de deur en vertrekt weer, de ander loopt ongestoord door en maakt foto’s. We zijn het inmiddels wel gewend”, vertelt Karsten met een lach. „Soms ontstaat een gesprek. Over een doop of een huwelijk dat hier is voltrokken.”

Pelgrim

Zo nodigde Karsten een keer een bezoeker uit om mee te lunchen. „Hij had zijn huis verkocht en zijn baan opgezegd, en ging als pelgrim door het leven. Vanuit België was hij naar Blokker komen lopen, omdat hier zijn roots lagen. Zijn hele levensverhaal kregen we te horen, onder twee boterhammen en een glas melk. Dat had iets magisch.”

Een ander bijzonder verhaal is de uitvaart van Simon Doodeman die in de Blokkerk werd gehouden. Hij heeft in de voormalige St. Michaëlskerk een tapijt- en textielbedrijf gehad (waardoor de kerk de bijnaam Tapijtkerk kreeg). „Zijn vrouw benaderde ons en wij wilden dit graag voor hun doen.”

Benefietdiner

Groeier zet zich zo nu en dan ook in voor de maatschappij, onlangs nog met de kerstlunchactie voor het Prinses Máxima Centrum. „We dragen graag een steentje bij, maar houden niet van een geldbedrag overmaken. We geven liever iets fysieks terug aan de gemeenschap: een logo of website bijvoorbeeld, die we daarna ook onderhouden. „Op dit moment denken we na over een benefietdiner, maar dat zal nog wel even duren.”

De Blokkerk is nu helemaal af, weet Karsten, hoewel de onafgewerkte muren en pilaren anders doen vermoeden. „Ooit is geprobeerd om oude muurschilderingen weer naar voren te halen, maar dat was te kostbaar. Sommigen vinden de huidige entourage onaf, ik vind het juist inspirerend. Het staal tegenover de oude kerk. Het biedt in elk geval stof voor gesprek.”

Overname

Groeier heeft per 1 januari 2022 het bedrijf OneStep uit Medemblik overgenomen, wat zich in de Blokkerk heeft gevoegd. „We werkten al met elkaar en wilden samen mensen gaan opleiden. Zo ontstond het idee om te fuseren”, aldus Karsten. Het personeelsbestand groeit daardoor van tien naar vijftien werknemers.

Kom ook verder! Loop binnen, bel 0229 504 802 of mail naar komverder@groeier.nl.